top of page

Mesleki Yönelim ve Kariyer Danışmanlığı

desk-artist-with-lots-stationery-objects.jpg

Mesleki Yönelim & Kariyer Danışmanlığı, bireyin kendini tanıması; ilgi, yetenek ve ihtiyaçlarını keşfetmesi; keşfettiği bu alanları, aile ve toplum gibi içerisinde bulunduğu sistemlerin yapı, kültür ve imkanları dahilinde de değerlendirerek mesleki ve kariyer hedeflerini belirlemesi; belirlediği hedeflere ulaşmak adına izlemesi gereken adımları planlaması ve uygulaması süreçlerinde sunulan danışmanlık hizmetidir.
 
Erken yaş itibari ile çocuğun ve ailenin tanınması, yaş dahilinde çocuğun yetenek, ilgi ve ihtiyaçlarının keşfedilmesi ve bu doğrultuda okul seçimi, akademik destek ve yönlendirmelerin yapılması kariyer planlamasına ve ileriki yıllarda yapılacak meslek seçimine katkı sağlar. Bununla birlikte kişiliğin gelişimi, gencin gelişen ve değişen ilgi ve ihtiyaçları, var olan yetenek alanları ve yaklaşan sınav ve alan/meslek seçimi süreçleri değerlendirildiğinde 14 yaş ve üzeri dönemde mesleki yönelim ve kariyer danışmanlığı büyük önem kazanmaktadır.
 
Lise ve üniversite sınav ve karar süreçleri, mesleki yönelim, kariyer hedeflerinin ve bu doğrultuda izlenecek yol haritasının belirlenmesi, genç ve ebeveynler için önemli süreçler olmakla birlikte karmaşık ve stresli geçebilmektedir. Gençlik döneminin doğası gereği karşılaşılan zorlu deneyimlere, bahsedilen stresli ve karmaşık karar süreçleri de eşlik ettiğinde genç ve aileler hedef belirleme, stres yönetimi, çalışma becerileri ve alan seçimi, mesleki yönelim ve kariyer danışmanlığı gibi alanlarda destek ihtiyacı duyabilmektedirler.

Bu dönemlerde gencin ilgi alanları, becerileri, yetenekleri, ihtiyaçları, hedefleri ve ailenin yapısı ile; seçim yapılan okulun ve/veya alanın sistem ve kültürü uyuşmadığında, genç, mevcut potansiyelini gerçekleştirmekte güçlük yaşayabilmekte, akademik, sosyal ve duygusal alanlarda zorlanabilmektedir. Yanı sıra, gençlerin ihtiyaç ve hedefleri ile ailelerinin beklentileri örtüşmediğinde aile içi ilişki-iletişim sorunları ve çatışmalar yaşanabilmekte; sınav ve karar dönemlerinde çalışma becerilerinin gelişme ihtiyacı nedeni ile ya da kaygının artışı ile birlikte çaba sarf edilmesine rağmen sınavlardan alınan sonuçların beklenti ve hedeflerini karşılamaması nedeni ile kararsızlıklar, aile içi çatışmalar ya da duygusal zorluklar yaşanabilmektedir.
 
Bu ve benzeri zorlukları yaşamamak ve sürecin doğal akışında deneyimlenmesini sağlamak adına henüz seçim ve/veya sınav süreçleri başlamadan ya da mümkün olduğunca erken dönemde mesleki yönelim ve kariyer danışmanlığı alınması önem teşkil etmektedir. Ayrıca unutulmamalıdır ki, gencin gerçekliğinde, ona en uygun olan kurum, sistem ve alanı keşfetmek akademik, iş ve özel hayata dair başarı, mutluluk ve doyumun sağlanabilmesi adına kritik öneme sahiptir.
Mesleki Yönelim & Kariyer Danışmanlığı hizmetinde aşağıdaki adımlar izlenmektedir:
 
Genel Süreç Yapısı:
Mesleki Yönelim ve Kariyer Danışmanlığı, 1., 2. ve 3. aşamalar ilk hafta 4. ve 5. aşamalar ise ikinci haftada tamamlanacak şekilde 15 günlük bir süreç olarak planlanmıştır. Bu süreç genç ve ailenin uygunluğu kapsamında daha uzun bir zamana yayılarak da gerçekleştirilebilmektedir.

1. Aşama -Genç ile Yapılandırılmış Tanıma Görüşmesi:

Öncelikle genç ile bir seans süren yapılandırılmış tanıma görüşmesi gerçekleştirilir. Bu görüşme sırasında, gencin psikolojik, sosyal ve duygusal gelişimi, aile ve akran ilişkileri, akademik geçmişi, hedef, ilgi ve ihtiyaçlarına dair bilgi alınır ve gözlem yapılır. 
 
2. Aşama - Formal Bilişsel Değerlendirme Süreci:
Yapılan tanıma görüşmesi sonrasında, merkezimizde uzmanlarımız tarafından yürütülen güncel, objektif, standardize uygulamalar aracılığı ile bilişsel yeteneklerin ölçüm ve değerlendirmesi gerçekleştirilir. Bu uygulama yaklaşık 2 saat sürmektedir.

3. Aşama - "FlowQ Teen Job-Fit"
 Değerlendirme Süreci: 
Üçüncü aşamada, gence sistemimiz üzerinden Flow
Q Teen Job-Fit Envanteri uygulanarak gencin ilgi ve ihtiyaç alanları, içsel motivasyon kaynakları, performansını destekleyici ve engelleyici unsurlar, psikolojik sermayesi, mesleki yönelim ve yatkınlıkları değerlendirilir.
 
4. Aşama - Aile Tanıma Görüşmesi: 
Sistemik bakış açısı kapsamında, gencin içerisinde yetiştiği aile sisteminin yapısını anlamak, ebeveynlerin imkan, beklenti ve ihtiyaçlarının gencin yetenek, ilgi ve ihtiyaçları ile uyumluluk düzeyini değerlendirmek amacı ile aile tanıma görüşmesi yapılır. Tanıma görüşmeleri, aynı zamanda gence yol haritası oluşturulurken hedeflenebilecek ülke, okul ve/veya alanların sistem, kültür ve imkanlarının ailenin sistemik özellikleri ve gencin yetenek, yatkınlık ve ihtiyaçları ile uyumunun gözetilmesine hizmet etmektedir.


5. Aşama - Geribildirim ve Hedefe Yönelik Süreç Planlaması: 
Yapılan değerlendirmeler sonrasında ‘Geribildirim ve Hedefe Yönelik Süreç Planlama’ görüşmeleri yapılarak ortak hedef ve hedefe yönelik izlenecek yol, (ihtiyaca göre) sağlanacak ek destekler belirlenir ve raporlanır. Bu görüşmeler ihtiyaca göre, genç ve aile birlikte ya da bireysel genç ve sonrasında ebeveyn şeklinde iki aşamaya bölünerek planlanabilir. 

Ek Destek ve Takip Süreci (Gerek görülmesi durumunda):
Ek olarak, sınav hazırlığı süreçlerinde ihtiyaca yönelik olarak belirlenecek şekilde, bilişsel becerileri, çalışma becerilerini ve yürütücü işlevleri geliştirmeye yönelik destek; sınav kaygısı, motivasyon ve benzeri alanlarda duygusal destek sağlanır.

©2022, FlowQ FTC tarafından kurulmuştur.

bottom of page