top of page

Ölçme ve Değerlendirme

Screen Shot 2022-04-18 at 15.41_edited.jpg

Bireylerin bilişsel, duygusal, sosyal, dil ve psikomotor gelişimlerini; akademik alt yapılarını, kişilik, tutum, davranış, beceri ve mesleki eğilimlerini değerlendirmek amacı ile uygulanan gözlem ve standardize ölçme-değerlendirme araçları; klinik değerlendirme ve destek sürecinin önemli parçalarındandır.
Ölçme ve değerlendirme uygulamaları, çocuk ve gençlerin gelişim süreçlerinin takibinde, var olan potansiyellerinin ve bu potansiyeli çıkarabilmelerinde önemli rol oynayan güçlü ve geliştirilebilecek yanlarının belirlenmesinde, yaşadıkları zorlukların altında yatan gelişimsel, duygusal, ilişkisel, bilişsel, nöropsikolojik ve/veya akademik nedenlerin tespit edilmesi ve bu nedenlerin birey üzerindeki ruhsal etkilerinin anlaşılmasında ve bu doğrultuda sağlanacak desteğin belirlenmesinde yol göstericidir.
Değerlendirmeler yapısı dahilinde, çocuk ve genç ile bireysel olarak ya da aile üyelerinin tümü veya birkaçının katılımı ile gerçekleşebilir. Yapılan değerlendirmelerden elde edilen bulgular, uygulayıcının gözlemleri, bireyin kendisinden, aileden, okuldan ve çalıştığı diğer uzmanlardan alınan bilgiler ve bireyin içerisinde var olduğu sistemlerin özellikleri kapsamında bütüncül bir yaklaşım ile uzmanlarımız tarafından değerlendirilir. Daha sonrasında, değerlendirmeler danışana aktarılarak ihtiyaca yönelik nasıl bir yol izleneceği belirlenir.

Merkezimizde Uygulanan
Ölçme ve Değerlendirmeler

İLİŞKİSEL DEĞERLENDİRME:

  • Aile ve Ebeveyn-Çocuk İlişkileri Değerlendirmesi​

  • Serbest ve Yarı Yapılandırılmış Ebeveyn-Çocuk Oyun Gözlemi

 

DUYGUSAL DEĞERLENDİRME:

Projektif Araçlar:

  • Çizim Testleri: İnsan Çizimi, Aile Çizimleri, Ağaç Çizimi, Ev Çizimi uygulamaları üzerinden çocukların duygusal ve bilişsel gelişimleri, aile içi ilişki dinamikleri değerlendirilir.

  • Rorschach Testi: Tüm yaş gruplarına uygulanır. Kişiliğin dinamikleri ve duyguların yansımaları hakkında bilgi vermeyi, bilinç dışı süreçleri analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bireyin davranışları ve ruhsal yapısının kendi yaş dönemine uygunluğu, kendine özgü çatışmaları ve bu çatışmalarla baş etmek için kullandığı savunma yöntemleri belirlenir.

  • TAT (Tematik Algı Testi): 9-10 yaştan itibaren uygulanır. Kişilik oluşum süreçleri hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır.

  • CAT (Çocuklarda Tematik Algı Testi): 3-10 yaş arasındaki çocuklar ile uygulanır. Testte, çocukların kendilerini hayvan figürleri vasıtasıyla ifade etmeleri amaçlanmaktadır.

  • Terapotik Kartlar: Yapılandırılmış bir bilinç altı dışa vurum tekniğidir. Terapötik Kartlardaki görüntüler yansıtmayı teşvik eder; bilinç dışı olan duygu ve düşünceleri ifade etmemiz, dile getirmemiz konusunda yardımcı olur ve bilinç dışı süreçleri analiz etmek adına kaynak sağlar.

Objektif Araçlar:

Çocuk/genç ve ebeveynlere yönelik, duygusal alanlarda objektif değerlendirme sağlayan standardize test ve envanterlerden oluşmaktadır. Kişinin kendisi tarafından, ebeveynleri ve/veya öğretmenleri tarafından ya da uzmanın yapılandırılmış uygulama ve gözlemi sonucunda doldurulan araçlardır.

 

GELİŞİMSEL VE BİLİŞSEL DEĞERLENDİRME:

  • CAS (Cognitive Assessment System) Testi: 5-17 yaşları arasındaki çocuk ve ergenler ile uygulanır. Çocuk ve ergenlerin Planlama, Dikkat, Eş-Zamanlı ve Ardıl bilişsel işlemlerini detaylı olarak değerlendirmek amacıyla uygulanır. Uzman tarafından yönlendirilen, çocuk/ genç ile birebir gerçekleştirilen bir uygulamadır.

  • WISC-IV (Wechsler Intelligence Scale for Children) Testi: 6-16 yaşları arasındaki çocuk ve ergenler ile uygulanır. Hem genel zihinsel düzeylerini değerlendirmek, hem de Sözel Kavrama, Algısal Akıl Yürütme, Çalışma Belleği ve İşlemleme Hızı olmak üzere dört beceri alanına dair detaylı değerlendirme yapmak amacıyla uygulanır. Bu alanda ülkemizdeki en kapsamlı ve en güvenilir uygulamadır. Sözel bilgi, sözel ifade, algısal akıl yürütme ve organizasyon, sosyal bilgi, kısa süreli işitsel bellek, dikkat, konsantrasyon, zihinsel işlemleme hızı, görsel-motor ve ince motor becerileri gibi alanlarda çocukların gelişimsel düzeyleri hakkında detaylı bilgi sunar. Uzman tarafından yönlendirilen, çocuk/ genç ile birebir gerçekleştirilen bir uygulamadır.

  • Denver II Gelişimsel Tarama Testi: 0-6 yaş arasındaki bebek ve çocuklar için uygulanır. Çocuğun kişisel–sosyal, ince motor, dil ve kaba motor alanlarındaki gelişimini değerlendirmektedir. Uzman tarafından yönlendirilerek çocukla birebir gerçekleştirilen ve/veya ebeveynden alınan bilgiler aracılığı ile gerçekleştirilen bir uygulamadır. 

  • Ankara Gelişim Envanteri: 2-6 yaş arasındaki çocuklar için uygulanır. Çocuğun dil, bilişsel, ince motor, kaba motor, sosyal, öz bakım ve dil becerilerinin gelişimini değerlendirmektedir. Uzmanın, çocuğun ebeveynleri ile yaptığı görüşmede sorduğu sorular aracılığı ile uygulanır.

  • Portage Gelişim Ölçeği: 0-6 yaş arasındaki bebek ve çocuklar için uygulanır. Bebek uyarımı, sosyal beceriler, dil becerileri, öz bakımbecerileri, bilişsel becerileri ve fiziksel becerilerinin gelişimini değerlendirmeye yöneliktir. Uzmanın, çocuğun ebeveynleri ile yaptığı görüşmede sorduğu sorular aracılığı ile uygulanır.

  • Bender Gestalt Görsel Motor Testi: 5-11 yaş arasındaki çocuklara uygulanır. Bireyin görsel motor bütünleşme, ince motor gelişimi, görsel kısa süreli bellek ve algısal ayırt etme becerilerini değerlendirmektedir. Uzman tarafından yönlendirilen ve danışan ile birebir gerçekleştirilen bir uygulamadır. 

  • Frostig Görsel Algı Testi: 5 yaş 6 ay- 6 yaş 8 ay arasındaki çocuklara uygulanır. Çocuğun görsel algı gelişimini ve bununla birlikte ilkokula hazır oluşunu değerlendirmektedir. Uzman tarafından yönlendirilen ve çocukla birebir gerçekleştirilen bir uygulamadır.

  • Gesell Gelişim Figürleri Testi: 2 yaş 6 ay- 6 yaş arasındaki çocuklara uygulanır. Çocuğun hem görsel algı ve ince motor gelişimini değerlendirmekte hem de duygusal gelişimine dair bilgi vermektedir.

  • Peabody Resim Kelime Tanıma Testi: 2 yaş 6 ay-12 yaş arasındaki çocuklara uygulanır. Çocuğun alıcı dil becerilerini, kelime dağarcığını ve resimlerle kelime (kavram) gelişimini değerlendirmektedir. Uzman tarafından yönlendirilen ve çocukla birebir gerçekleştirilen bir uygulamadır.

  • Moxo D -CPT Sürekli Performans Testi:  6-65 yaş arasındaki bireylere uygulanır. Dikkat, Zamanlama, Dürtüsellik ve Hiperaktivite alanlarını ölçer. Uzman tarafından yönlendirilen ve danışan ile birebir gerçekleştirilen bir uygulamadır.

  • CNS-VS Testi: CNSVS, 8 yaş üzeri bireylerin sözel ve görsel belleklerini, motor becerilerini ve hızlarını, bilişsel yeteneklerini, duygusal belleklerini, dikkatlerini ve akıl yürütme becerilerini ölçen bir test bataryasıdır.

  • Y-DEP Testi & Müdahale Programı: 6-14 yaş grubu özel öğrenme güçlüğü yaşayan bireylerin eğitimlerini 4 modüler eğitim ile bir veya iki yıllık planlar ve eğitim süreçlerini yapılandırmak için kullanılan bir ölçüm aracı ve müdahale programıdır.

  • FlowQ Öğrenme Bataryası: 6-11 yaş grubunda öğrenme alanında güçlük yaşadığı düşünülen bireylerin  beceri ve kanım bazlı değerlendirilmesi, destek ve eğitim süreçlerinin yapılandırılması için kullanılan bir ölçüm aracı ve müdahale programıdır.

©2022, FlowQ FTC tarafından kurulmuştur.

bottom of page